Árpádföld

Árpádföld a XVI. kerület egyik legszebb részén, a Gödölloi-dombság nyugati szélén, Budapest peremén terül el. A század elején kezdetben üdülo-nyaraló telepként, majd állandó lakosságú településként Rákosszentmihályhoz, majd Csömörhöz, késobb Cinkotához csatoltan muködött. 1950. január 1-je óta Budapest XVI. kerületének része. A közelmúlt társadalmi - gazdasági - politikai változásai itt is mélyrehatóan éreztették hatásukat. A foglalkozásbeli, anyagi változások mellett lakosságcsere is zajlott, zajlik.

A lakosság létszáma ma már meghaladja a 6000 fot, sot új, korábban be nem épített területeken folyik a családi házas építkezés, ami a lakosság számának növekedéséhez vezet. Árpádföld lakóinak foglalkozás szerinti összetétele változatos, többségükben a középosztályhoz tartoznak, de a tehetosebb és a kevésbé tehetos rétegbe tartozók is megtalálhatók itt. Szélsoségesen szegények, nyomorban élok nincsenek.

A szülok társadalmi és anyagi helyzetének változása legjobban a továbbtanulási, pályaválasztási szándékban mutatkozik meg. Szinte mindenki szeretné érettségi birtokába juttatni gyermekét, ezért gimnáziumba és szakközépiskolába akarja küldeni. Olyan gimnáziumba, ahonnan biztosítottnak látja a felsofokú oktatási intézménybe való bejutást, s olyan szakközépiskolába, amely biztosnak tuno megélhetési lehetoséggel kecsegtet. Az idegen nyelv és az informatika tanulása iránti igény megfogalmazása mellet szükségét érzik annak is, hogy minél több szabadidos tevékenység közül választhassanak, hiszen a kerületrész kulturális ellátatlansága miatt az iskolától várják ezen a téren a segítséget.

Ezeknek az igényeknek a figyelembe vételével készült pedagógiai programunk.

 

Kerületünk hivatalos honlapja